sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Din nou despre John Mearsheimer, Stephen Walt...

...şi controversatul lor dublu op (articol + carte) care tratează tema lobby-ului israelian din Statele Unite.

Presiunea suportată, în prezent, de Administraţia americană pentru escaladarea războiului din Afganistan şi declanşarea celui împotriva Iranului, ne îndreaptă atenţia către ceea ce au scris Mearsheimer şi Walt, precum şi către cei care le contestă teoria. Fiindcă faptele, aşa cum sunt astăzi şi cum rezultă din lucrările celor doi politologi, se leagă de temeiurile invaziei americane în Irak şi oferă o perspectivă asupra unor eventuale noi aventuri militare în Orientul Mijlociu.

Un documentar olandez de 50 de minute, realizat în 2007, încearcă să pună în relief ideile lor şi critica celor care nu sunt de acord cu ele. Distinct de intervenţiile lui Mearsheimer, atrag atenţia secvenţele de la reuniunile AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), dublate de comentariile lui Tony Judt, Richard Perle, Lawrence Wilkerson şi Daniel Levy.

Tony Judt este un istoric britanic cu o atitudine oarecum ambivalentă asupra politicii israeliene în Orientul Mijociu, ca şi cu privire la ceea ce înseamnă lobby-ul radical practicat de AIPAC şi sateliţii săi de la Washington.

Richard Perle, unul din liderii ideologici ai neoconservatorilor - deşi neagă ideile lui Walt şi Mearsheimer, declarând despre sine că nu aparţine, în niciun fel, lobby-ului israelian -, admite, totuşi, cu o sinceritate mai mult decât dezarmantă, că acel politician american care va încerca să se detaşeze de AIPAC va pierde, cu siguranţă, următoarele alegeri (minutul 31:54).

Lawrence Wilkerson este prietenul şi fostul director de cabinet al lui Colin Powell de la Departamentul de Stat. Este cel care - deşi conştient de realitatea politică şi informativă post-9/11, şi având mari îndoieli cu privire la acurateţea informaţiilor pre-comandate de Bush şi Cheney în sprijinul proiectelor lor militare - a pregătit prezentarea lui Colin Powell din Consiliul de Securitate al ONU, care a conţinut uriaşa manipulare ce a servit câteva săptămâni mai târziu invadării Irakului. Ulterior acestui moment, Wilkerson a demisionat şi a devenit unul dintre cei mai tari critici ai Administraţiei Republicanilor şi ai neoconservatorilor.

Daniel Levy a făcut parte din echipele israeliene de negociatori în tratativele cu palestinienii. Actualmente este unul din consilierii lui J Street, lobby-ul israelian moderat de la Washington.

Din documentar se detaşează imaginile de la recepţiile grandioase organizate de AIPAC, cu sute de invitaţi din cele mai importante zone politice ale Statelor Unite, oameni care au nevoie de sprijinul AIPAC pentru propriile lor proiecte, şi care, în acest scop, trebuie să se plieze pe imperativele politice formulate de lobby. Priveşti lumea zămbitoare din sală, evaluezi greutatea ei în privinţa deciziilor pe care le promovează în Congres şi în Administraţie, şi nu poţi să nu te întrebi: câţi dintre cei de acolo sunt sinceri în declaraţiile lor faţă de Israel şi cât de fraieri sunt băieţii ăştia de la AIPAC atunci când îşi imaginează că pot conta - în mod real, absolut şi permanent - pe acele sute de invitaţi influenţi.

Iar concluziile lui Wilkerson şi Judt, începând cu minutul 48:17, sunt cel puţin înfiorătoare...

Mai jos e clipul de 50 de minute.
Informaţii despre AIPAC, Tony Judt, Daniel Levy, Lawrence Wilkerson şi Richard Perle, la http://en.wikipedia.org/wiki/AIPAC, http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Judt, http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Levy_(political_analyst), http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Wilkerson, http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Perle

Fotografiile provin de la http://zope.gush-shalom.org/home/galleries/Mearsheimer%20John%20and%20Stephen%20Walt/mearsheimer.jpg, http://www.nndb.com/people/354/000022288/richard-perle.jpg,
http://3.bp.blogspot.com/_exrCkTjZArE/R3Lg9xDntRI/AAAAAAAAA6k/EKzOs24EBzY/s320/Tony+Judt.jpg,
http://www.real-debt-elimination.com/images/Daniel_Levy.jpg şi http://www.salon.com/news/feature/2006/02/27/wilkerson/story.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare