sâmbătă, 15 iunie 2013

Glenn Greenwald: mai tare decat Julian Assange şi Edward Snowden!

Turnătorul (whistleblower spun anglo-saxonii, ca să nu sune securistic) global, Julian Assange, a intrat în istorie cu dezvăluirile sale politice lansate, ca nişte proiectile, de pe platforma WikiLeaks.

Un al doilea megastar care dă din el, cu efecte la fel de spectaculoase (deşi încă nu am văzut totul până în acest moment), este Edward Snowden. Totuşi, nu despre el voi scrie, ci despre cel care i-a preluat devoalările, contactându-l clandestin încă din februarie 2013, şi care anunţă acum, ameninţător, continuarea poveştii cu noi bombe în legătură cu felul în care sistemul de securitate naţională al SUA stochează, ilegal, cam tot ce e de colectat online despre populaţia planetei, mai puţin triburile de pe lângă Amazon, care cred că încă n-au acces la internet.

Este vorba despre Glenn Greenwald. Avocat constituţionalist şi comentator politic de rasă şi de clasă, plasat foarte la Stânga, americanul de 46 de ani trăieşte în Brazilia, de unde postează, pe blogul lui The Guardian, pe teme în care nu poţi să nu-i recunoşti competenţa, profunzimea analizei şi anti-ipocrizia. Partizan doar al propriei sale agende ultra-liberale, Greenwald e un iconoclast autentic, pe care nu-l interesează idolii, ci doar ideile şi acţiunile acestora. Dacă în 2008 vedea în Obama un far călăuzitor global, în mai puţin de un an a început să nu-i acorde niciun fel de atenuante în critica pe care o făcea sistematic erorilor politice uriaşe comise, pe bandă rulantă, de ocupantul Casei Albe. Pentru Glenn Greenwald, cel ce l-a descoperit pe Snowden, nu există standarde duble, ceea ce constituie o raritate. Dacă mâine Snowden o apucă pe alte cărări, modificându-şi, să zicem, motivaţia dezvăluirilor despre abuzurile de la National Security Agency, Greenwald îl va lăsa baltă fără nicio ezitare.

Dar dacă până acum îl priveam pe Greenwald doar ca pe unul dintre numeroşii activişti americani liberali, mai tot timpul critic la adresa guvernului ţării sale, de la momentul contactului clandestin cu Snowden, concretizat într-o corespondenţă online criptată, ce a durat câteva luni, încep să-mi pun întrebări de un anumit fel despre el şi, prin extensie, despre Snowden: în primul rând, de ce tocmai Greenwald şi nu altul dintr-o serie de 100-200 ca el? Cât de autonom e în realitate Greenwald? E doar un PFA de lux, sau lucrează pentru cineva? De ce s-a refugiat Snowden neaparat la Hong Kong, întâmplător în proximitatea vizitei lui Xi Jinping la Obama? Măsurile penale pe care Ministerul american de Justiţie le anunţă împotriva lui Snowden îi vor include şi pe Greenwald şi ceilalţi doi jurnalişti, având în vedere că ei au transmis către public dezvăluirile protestatarului de la Booz Allen Hamilton? Câţi alţi "snowden-i" mai cunoaşte Greenwald în sistemul de securitate naţională al Americii? Are o agendă ascunsă?

Cred că Greenwald e mai tare decât Assange şi Snowden prin faptul că decodifică juridic şi politic spusele celui din urmă, astfel încât acestea să penetreze mai profund conştiinţa publicului. Simplele relatări, făcute de un neprofesionist al comunicării, au un impact mai redus la public, mai ales când sunt extrem de tehnice. Apoi, Greenwald nu e australian, suedez sau venit din Antarctica; e cetăţean american, parte a falangei de critici ai establishment-ului politic de la Washington, e un apropiat al Partidului Democrat (în interiorul sau în proximitatea căruia există tipi de calibrul convingerilor sale, unii dintre ei senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor, care-i pot deveni aliaţi politici) apt să se confrunte direct cu puterea din SUA, fără fente cu extrădări şi cereri de azil politic. De asemenea, nu m-ar mira ca anumiţi libertarieni din cadrul Partidului Republican să cânte pe aceeaşi voce cu el (fie şi pentru motivul de a lovi pur şi simplu, politic, în Obama), altfel decât atitudinea colegilor lor conservatori care tind, într-o suprinzătoare alianţă cu Administraţia, să legitimeze măsurile luat de NSA.

Diferit de Assange, mult prea izolat şi fără prieteni potenţi în lume, am bănuiala că Greenwald va putea determina, prin intermediul şi al altor purtători şi formatori americani de opinie, o activare a unor segmente semnificative şi interesate ale publicului din Statele Unite, ba poate chiar şi a unor politicieni, personalităţi din lumea de afaceri şi filantropie, şi autorităţi publice (mă gândesc la judecători ce vor putea fi confruntaţi în viitorul foarte apropiat cu plângeri îndreptate contra Administraţiei şi a NSA), ori a unor altor potenţiali "vorbitori" din CIA, NSA şi FBI. Spre exemplu, ar fi interesant de ştiut ce crede liberalul George Soros în legătură cu acţiunile NSA.

În acelaşi timp, Greenwald ar fi capabil să exercite o presiune asupra operatorilor privaţi (Facebook, Twitter, Google sau Yahoo!) care, se pare, că s-au pus efectiv în solda NSA, trădându-şi utilizatorii la scară globală, precum şi să-şi asigure solidaritatea unor jurnalişti nemercenarizaţi de la Washington Post şi de la alte outlet-uri de presă liberale sau chiar libertarian-conservatoare.

Poza am împrumutat-o de la http://www.rawstory.com/rs/2013/04/26/glenn-greenwald-tells-moyers-not-much-difference-between-boston-bombings-and-u-s-drone-strikes/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare